Program odtworzy bazę danych z wcześniej utworzonych kopii (aby skorzystać z tej możliwości należy wcześniej wykonać kopie, z uwagi na bezpieczeństwo zaleca się regularne tworzenie kopii baz zarówno aplikacji Mozart jak i systemu magazynowego).

Jeżeli mamy instalację prostą, to nic się nie zmienia, ale w przypadku instalacji na wielu stanowiskach (z serwerem) należy skonfigurować katalog, do którego maja być wrzucane backupy, w pliku Mozart.exe.config – może się zmienić sposób wskazywania pliku z backupem, który chcemy odtworzyć.

Jak odtwarzać bazę Mozarta z kopii?

  • zakładamy, że dokonaliśmy powyższych ustawień

  • wybieramy w menu „Program / Systemowe / Kopia bazy”

  • program pyta się, czy chcemy kopiować – odpowiadamy: Tak.

  • program spyta się, czy mamy dostęp do katalogu z backupami:

  • Jeżeli nie, to pojawi się poniższy komunikat:

  • zamykamy naciskając „OK” – pojawi się standardowe okno Windows do zarządzania katalogami / plikami: podajemy tylko sama nazwę pliku z backupem, który chcemy odtworzyć, a program będzie szukał pliku w katalogu wskazanym w pliku konfiguracyjnym ( Mozart.exe.config ). Oto przykładowe okno:

  • po wpisaniu nazwy i naciśnięciu „Otwórz” (lub „Open”) program przechodzi do scieżki opisanej poniżej, po wybraniu kopii do odtworzenia bazy (komunikat ostrzegawczy).

  • jeżeli tak to możemy normalnie wskazać plik z backupem – pojawi się standardowe okno Windows, umożliwiające wybór katalogu / pliku, a jego przykład mamy poniżej:

  • po wskazaniu i naciśnięciu „Otwórz” (lub „Open”) pojawi się poniższy komunikat ostrzegawczy – należy go potraktować bardzo poważnie: odtworzenie bazy powoduje nieodwracalne zastąpienie obecnych danych, danymi znajdującymi się w wybranej kopii.

  • a następnie okna z dwoma (dla bezpieczeństwa) pytaniami umożliwiającymi potwierdzenie lub porzucenie decyzji o odtworzeniu bazy z kopii

  • po potwierdzeniu chęci odtworzenia bazy z kopii program – przed odtworzeniem – dla bezpieczeństwa, wykonuje kopię bieżącej bazy, co widac w dwóch komunikatach:

  • po zamknięciu obu okien przyciskiem „OK”, program przechodzi do własciwego odtwarzania danych i informuje o jego zakończeniu komunikatem:

  • Następnie informuje, że za chwilę program zostanie zamknięty i będzie wymagał ponownego uruchomienia – wynika to z konieczności odtworzenia wszystkich początkowych ustawień z danych właśnie odtworzonych z kopii. Oto przykład takiego komunikatu:

Facebook
YouTube
Scroll to Top